Η Κύπρος, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει και πολλά που πρέπει να κάνει, ώστε να υπάρχει πραγματική ισότητα μεταξύ των δυο φύλων, ανέφεραν σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου.
Μαζί με την Ελίζα Λειβαδιώτου, εκτελεστική Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Δραστηριοτήτων Απομόχλευσης της Τράπεζας Κύπρου, η Αννίτα Δημητρίου και η Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου συμμετείχαν, το απόγευμα της Δευτέρας, σε συζήτηση που οργάνωσε η Συγκλητική Επιτροπή Ισότητας του ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με το EuT+ (The European University of Technology), με θέμα την ενδυνάμωση της γυναίκας.
Λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση το φύλο δεν μπορεί να προσμετρείται ως κριτήριο και μέσο αξιολόγησης», η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, πολλές φορές, η γυναίκα είτε υποβαθμίζεται, είτε δεν ανελίσσεται επαγγελματικά, είτε προσλαμβάνει οποιαδήποτε μορφής διάκριση, επειδή είναι απλά γυναίκα.
«Και αναφέρομαι σε σεξιστικές συμπεριφορές και σε άλλα κοινωνικά παραδεκτά φαινόμενο, για τα οποία ως Σώμα έχουμε προνοήσει και κάποια από αυτά έχουν εισαχθεί στο νομικό μας οπλοστάσιο και είναι αυτά τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.
Υποδεικνύοντας πως, πολλές φορές, οι γυναίκες χρειάζεται να εργαστούν «τριπλά, τετραπλά, ακόμη και πενταπλά», για να αποδείξουν ότι αξίζουν να βρίσκονται σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως είναι ο χώρος της πολιτικής, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως «δεν πρέπει να μας ικανοποιεί μόνο επειδή έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής, αλλά πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για περισσότερες γυναίκες αλλά και περισσότερους νέους ανθρώπους και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως κοινωνία των πολιτών».
«Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις δομές, τις υποδομές και τις ευκαιρίες για να ακολουθήσουν περισσότερες γυναίκες σε όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων», είπε και σημείωσε ότι οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί, φέρνοντας ως παράδειγμα τις οκτώ γυναίκες στο Κοινοβούλιο, από σύνολο 56 βουλευτών.
Υπογραμμίζοντας και το ρόλο της εκπαίδευσης, η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 200 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου Πολιτικών Ηγετών, για να φτάσουμε την πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρθηκε στα δικά της βιώματα και στις δυσκολίες και την καχυποψία που, όπως είπε, αντιμετώπισε στην επαγγελματική της ανέλιξη.
«Είμαστε σήμερα εδώ, μετά από αιώνες αγώνων της γυναίκας και όμως χρειάζεται πολύς ακόμα αγώνας σε πολιτικό, νομοθετικό και σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται παράλληλα και «προσωπικός αγώνας – που είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την κάθε μια γυναίκα – ούτως ώστε να αντιληφθούμε τη θέση μας στην κοινωνία και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει».
Για μια γυναίκα, συνέχισε, χρειάζεται μεγάλη δύναμη και περισσότερη προσπάθεια για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, ώστε να φτάσει στη θέση που βρίσκεται ένας άντρας, ενώ αναφέρθηκε και στη διαπίστωση, μέσα από την εμπειρία της, ότι πολλές γυναίκες υιοθετούσαν ανδρικά χαρακτηριστικά για να επιτύχουν, όπως «την επιθετικότητα στην μαχόμενη δικηγορία».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε συζήτηση με τους συμμετέχοντες, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής απένειμε το βραβείο του ΤΕΠΑΚ «Τετραγωνίζοντας τον Κύκλο», στην καθηγήτρια και πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας, Κάκια Πετεινού, ως αναγνώριση στην ξεχωριστή εξέλιξη, συνεισφορά και όραμα της.
Τιμής ένεκεν απονεμήθηκε επίσης βραβείο στην Χριστιάνα Φιλίππου, η οποία αποφοίτησε από το ΤΕΠΑΚ και σήμερα διδάσκει σε αυτό, έχοντας καταφέρει να υλοποιήσει σημαντικό έργο στον ερευνητικό τομέα του γνωστικού αντικειμένου.
Πηγή: ΚΥΠΕ